10/12/2013 07:47:25
יש לי ולמקגייבר תחביב ביזארי אך ממכר אש: אנחנו אוהבים לצפות בתחנת החלל הבינלאומית כשהיא חולפת מעלינו. כפי שסיפרתי כבר, עם קצת מאמץ, ניתן לראות אותה בעין בלתי מזויינת, אם תסלחו לי על הצרפתית שלי .
אבל לפני שאני מסבירה איך גם אתם יכולים לצפות בה, הנה הסבר קצר על תחנת החלל הבינלאומית:
תחנת החלל הבינלאומית (International Space Station) להלן ה- ISS נעה במסלול מעגלי סביב כדור הארץ במרחק של 390- 420 ק”מ.
היא נעה במהירות של 8 ק”מ בשניה, שזה מהר פי 25 מבואינג 747 או פי 9 ממהירות כדור שנורה מרובה.
במהירות הזו היא מקיפה את כדור הארץ כל 92 דקות.
אורכה של ה- ISS, כולל המערכת הסולרית שלה הוא 73 מטרים ורוחבה 109 מטרים- זהו בערך גודלו של מגרש כדורגל.
תחנת החלל הבינלאומית היא הלוויין היחידי כיום המאוייש בבני אדם שנע בחלל.
ובימים אלו ציינו 15 שנים להקמתה.
איך זה אפשרי לראות את ה- ISS מכדור הארץ?
בשעות שלאחר שקיעת השמש, או לפני זריחתה, אור השמש מוחזר מהמערכת הסולרית של ה- ISS. ה- ISS עדיין נעה באור השמש, כאשר כאן על כדור הארץ כבר חשוך. זהו הזמן הטוב ביותר לחזות ב- ISS- למעשה זהו חלון ההזדמנויות היחיד שלנו לצפות בה. המערכת הסולרית שלה היא גדולה דיה, כך שניתן לחזות בה למרות המרחק העצום שלה מאיתנו.
מדוע אי אפשר לראות אותה בלילה?
במהלך הלילה, השמש נמצאת מתחת לקו האופק של כדור הארץ- והיא למעשה מאירה את צידו השני של הכדור. ולכן אור השמש אינו מוחזר מהמערכת הסולארית של ה- ISS, ובלתי ניתן לראותה.
מדוע לא ניתן לראות את ה- ISS במהלך היום?
ההחזר של אור השמש מהמערכת הסולארית של ה- ISS אינו חזק דיו כדי להיראות על רקע השמיים הכחולים הבהירים של אור היום. מספר מועט של גרמים יכולים להיראות בשמיים באור יום, כמו למשל, הירח.
איך נראית תחנת החלל?
היא נראית כך:
כמה אנשים חיים על ה- ISS?
באופן רגיל חיים עליה 3-6 אסטרונאוטים.
בכל חודשיים- חמישה חודשים מגיע צוות חדש ל- ISS אשר מחליף את הצוות הותיק.
כשצוות חדש מגיע, הוא עובד מספר שבועות במקביל לצוות הותיק, עד שהצוות הותיק חוזר לכדור הארץ.
על החללית סוויוז אשר מביאה ומחזירה את האסטרונאוטים יש 3 מקומות ישיבה.
עד כאן פרק הסיינטיפיק. אתם עוד איתי?
טוב, תכלס, איך אפשר לחזות ב- ISS?
נאס”א מפעילה שירות שנקרא: spot the station. מזינים את הארץ ואת העיר הקרובה למקום מגוריכם ומקבלים רשימה של התאריכים והשעות המדוייקות שבהן התחנה תעבור מעליכם ושניתן לחזות בה.
לדוגמה, בעת כתיבת הפוסט הזה, התקבלה הרשימה הבאה:
משתנה חשוב לצפייה טובה הוא ראות טובה, כלומר: שהשמיים יהיו צלולים מעננים. ביום מעונן אין בכלל טעם לצאת מהבית, כיוון שהיא לא תיראה.
אני אוהבת לצפות בה בעיקר במופעים שהיא מגיעה למקסימום גובה (מסומן בעמודה השלישית משמאל)- הגובה נמדד ביחס לאופק, כך שקו האופק הוא 0 ובדיוק מעלינו זה 90 מעלות. אז ככל שהמעבר שלה גבוה יותר- היא תיראה טוב יותר ולמשך זמן רב יותר.
כדי לדעת לאן בדיוק להסתכל ישנה אפליקציה מעולה לאנדרואיד (אשר משום מה אינה עובדת באייפון) שנקראת satellite AR. יש לבחור מרשימת הלווינים את ה- ISS.
האפליקציה מתריעה מתי תעבור ה- ISS מעלינו. מספר דקות לפני המעבר מעלינו, מכוונים את הסלולרי לשמיים והאפליקציה מכווינה אותנו למיקום המדוייק שבו היא תופיע ושלשם יש להסתכל.
כשמכוונים את הסלולרי לשמיים, זה נראה על המסך ככה:
ואז מגיע הרגע המרגש שלשמו התכנסנו- האפליקציה מתחילה לספור לאחור. ובדיוק, אבל בדיוק בשניה שהיא מגיעה ל- 0, רואים אותה, את ה- ISS מפציעה מולנו.
מה רואים?
ה- ISS נראית כנקודה קטנה ובוהקת, הנעה במהירות במסלול בקו ישר.
זהו רגע ה- WOW שלנו.
אם מצלמים בחשיפה ארוכה, זה נראה כך:
(צולם מעל ישראל, 29/12/13)
בעין הרגילה זה נראה כמו כוכב קטן שנע במסלול ישר ומהיר.
***
אותי באופן אישי מאד מרגש, להרים את הראש ולראות את הנקודה הקטנה הבוהקת הזו נעה בחלל, ולדעת שבני אדם, שאני אפילו מכירה אותם בשמם, נמצאים שם. כי הם רואים אותנו, ואנחנו יכולים לראות אותם.
כך הם רואים אותנו-
תל אביב מהחלל, בתמונה שהועברה אלי בטוויטר:
וככה אני ראיתי אותה השבוע בתמונה שצולמה במקרה ללא חצובה ולכן התנועה שלה נראית קצת פרועה לצערי:
מי שמעוניין לחזות במסלול של ה- ISS על מסך המחשב בבית, יכול לחזות בה באמצעות התוכנה Orbitron – יש לבחור מתוך רשימת הלווינים את ה- ISS ובכל פעם שהיא תעבור מעליכם היא תתריע בצפצוף.
האליפסה המקיפה את ה-ISS נקראת FOOT PRINT והיא מציינת את איזור התקשורת שמכסה ה- ISS.
***
הפעילות הזו, שאנחנו מכנים אותה “לצאת לצוד חלליות” אמנם דורשת השכמה בשעות לא שפויות, או יציאה בשעות אחר הצהריים הקרות, נסיעה למרחב פתוח, פתיחת חצובה, כיוונון אנדרואיד לשמיים, המתנה דרוכה ואז פציחה בקריאות “הנה היא!!!” קולניות: ואתם יכולים לתאר לעצמכם כמה תמהונים אנחנו נראים באותם רגעים לאנשי הסיירת העירונית, אבל משום מה זהו אחד הדברים שהכי משמחים אותנו לעשות בימים טרופים אלו.
מומלץ מאד לשתף את הילדים בפעילות החינוכית הזו. אני הצלחתי להדביק בתחביב הזה בעל ו 50% מהילדים שלי, ועכשיו אני עובדת על ה- 50% הנותרים (המצ`יסטה: “אמא, צאי לבד, אני כבר אראה את התמונות בבלוג שלך” רררר…)
אם הצלחתי להדביק מישהו מכם בחיידק הזה ואתם מצליחים ללכוד את ה- ISS במצלמה, אני אשמח מאד אם תשלחו אלי את התמונה ואני אוסיף אותה לכאן.
גוד לאק.
ISS עוברת מעל הבית שלי ב- 27/12/13:
ומה- 29/12/13: