Spacewalk 32

Spacewalk 32

בימים טרופים אלו, אני מחבקת כל שביב אסקפיזם שנשלח אלי. שביב כזה נשלח אלי היום מהחלל. בשעה 12:30 שעון ישראל, הועברה בשידור חי מנאסא משימת תיקון ותחזוקה מחוץ לתחנת החלל שביצעו סקוט קלי וקג`יל לינדרגן.

לכל מי שהצטרף אלינו זה עתה, ולא מבין על מה ההתרגשות, אעדכן שמעקב אחרי החיים בתחנת החלל הבינלאומית הוא הפטיש המרכזי שלי כבר שנים. אסטרונאוטים הם גיבורי העל שלי, גברים שיודעים לתקן דברים מרשימים אותי, אפס גרביטציה עושה לי את זה. צירוף של כל המשתנים גם יחד הופכים אותי לאישה מפרכסת באושר. כמדומני שאני האשה היחידה בארץ עם הפטיש חלל הזה, וזהו הבלוג היחידי בארץ שמפרסם באופן מסורתי סיכומים של הליכות חלל מבלי להבין כלום בטכנולוגיה, אז הצטרפו אלי, יהיה שמח.

גיבורי העל שלנו היום הם סקוט קלי וקג`יל לינדגרן, שני החברים הדמיוניים שלי. עבור שניהם זו הליכת החלל הראשונה:

משמאל, סקוט, מימין- קג`יל.

סקוט נשלח במרץ 2015 לתחנת החלל הבינלאומית לשהות הארוכה ביותר שנשלח עד היום אסטרונאוט- לשנה. המטרה המרכזית בשליחותו היא לבדוק את השפעת חוסר הגרביטציה לאורך זמן ממושך על תיפקוד גוף האדם בכדי להערך לקראת נסיעה למאדים (3 וחצי שנים נסיעה לכל כיוון, ע”פ וויז). אחיו התאום של סקוט, מארק, שאף הוא אסטרונאוט, אך בדימוס, משמש כקבוצת ביקורת למחקר הזה. התיפקודים הגופניים של סקוט מושווים לאלו של מארק וכך נדע מהי ההשפעה של חוסר הגרביטציה על השרירים, על הלב, על המערכת החיסונית ועל מערכת הראיה.

זוהי טיסתו הרביעית של סקוט לחלל, והוא שבר את השיא לאחרונה כאמריקאי ששהה את הזמן הממושך ביותר בחלל. הוא חכם, מוכשר, קר רוח, כותב יפה בטוויטר, אחלה בן אדם.

לפנויות שבינכן, ולחובבות ז`אנר הקרחים והחכמים, ביררתי עבורכן בויקיפדיה- הוא גם גרוש.

קג`יל, האסטרונאוט השני הוא אמריקאי יליד טיוואן, כפי שאפשר לראות- חמוד. הוא חובב מדע בדיוני, בעל חוש הומור, אך לצערכן- נשוי עם שלושה ילדים.

ככה הוא צייץ הבוקר בטוויטר:

נכון מאמי?

זהו חדר הפיקוד בנאסא, והדבר היפה ביותר הוא, שמנהל המשימה היום הוא למעשה מנהלת. קוראים לה טרייסי.

טרייסי עושה כבוד למין החזק, היפה, החכם והכל יכול.

אבל טרייסי מהווה גם אלגוריה לחיים: כי כולנו יודעים שגברים מצליחים לבצע את המיטב, רק כשאישה מכוונת אותם ואומרת להם מה בדיוק לעשות.

כמו כן, טרייסי יודעת היטב את מלאכתה, ולכן היא מפמפמת לסקוט את האגו כשהיא משבחת אותו כל 5 שניות ב you rock, awesome , good job , sweet אצטרה אצטרה.

אבל אל תתנו לטרייסי לתעתע בכם. היא איננה אישה רגילה. היא אסטרונאוטית מנוסה בעצמה, שכבר הספיקה ללכת בחלל ב 2010.

הנה היא כשהיתה במצב צבירה אסטרונאוטית:

והיום התפקיד שלה מוגדר כ Ground IV

כך שכל מי שתראו בפוסט הזה- החל מהאסטרונאוטים וכלה בצוות הפיקוד בנאסא, הוא ה”שפיץ של האנושות”, כפי שמגדיר אותם מקגייבר. ולצפות בעבודת הצוות המדויקת שלהם, באופן בו הם מנהלים מבצע מיוחד בקנה מידה עצום שכזה, בקור רוח נטול מלודרמטיות ונטול מאבקי אגו- זוהי חוויה מרשימה ומלמדת.

כל המשימה מועברת בערוץ הלימודי של נאסא, מלווה בפרשנויות ובהסברים מילוליים שמפשטים את המשימה, וברקע האסטרונאוט דאגלס ווילוק עונה בטוויטר לשאלות שלנו, תחת ההאשטאג asknasa#.

בחליפת החלל יש מתג שמהרגע שהאסטרונאוט מעביר אותו למצב batt, הליכת החלל מתחילה באופן רשמי. אז בשתיים בצהריים, ע”פ שעוננו, התחילה ההליכה רשמית.

הנה התמונות הראשונות מהמבצע, כפי שצילמתי בהקפאות מסך:

בתמונה הזו רואים את קג`יל, מעופף מעל אוסטרליה. שימו לב לאופק השקיעה:

לקג`יל ולסקוט ממותקנת מצלמה על הקסדה, כדי לצלם את מה שהם עושים ורואים. המצלמה של קג`יל מסומנת בסיפרה 17 בפינה הימנית התחתונה (של סקוט הסימון הוא 18)

 

הנה סקוט:

כדי שבמטה הפיקוד בנאסא ידעו להבדיל בין שני האסטרונאוטים- לסקוט מסומנים שני פסים אדומים על החליפה. החליפה של קג`יל היא חלקה.

חשוב לציין כי בזמן ביצוע המשימה, תחנת החלל אליה הם קשורים ממשיכה לנוע במהירות של 5 מייל לשניה. זה אתגר רציני למערכת הוסטיבולרית של כל יצור אנושי, על אחת כמה וכמה כשאתה צריך להתרכז בעבודה מדוייקת ובסביבת עבודה תובענית וקיצונית כל כך:

הם לוקחים איתם למשימה רק את הכלים הנחוצים ביותר. כל כלי העבודה שלהם מסומנים במספרים גדולים וברורים, על מנת שיהיה קל לעשות מסדר בסוף המשימה ולוודא שלא נשאר שום כלי בחוץ. כלי עבודה מס` 8 הוא הכי חשוב, והוא מכונה “ידידו הטוב של האסטרונאוט”:

כדי לזכור הכל, יש להם צ`ק ליסט שמחובר ליד שמאל:

יש להם אינספור צ`ק ליסטים בתחנה, ובאחד מהצ`ק ליסטים כתוב לא לשכוח את הצ`ק ליסט.

ואם אנחנו מחפשים את הנקודה הישראלית, אז התמונה הזו צולמה ממש כשהם עברו היום מעל ישראל- השוויתי את השידור הישיר לאפליקציה, וכך יצא:

הם טסים במהירות כל כך גבוהה, כך שכל 45 דקות צופים בזריחה, וכל 45 דקות צופים בשקיעה. מחצית מהזמן הם עובדים בחושך.

כאן רואים בפינה הימנית העליונה, זריחה:

אסטרונאוטים מתאמנים במשך שנתיים לפני שהם משוגרים לחלל, ועל הליכת חלל הם מתאמנים מתחת למים בין 4 ל 10 פעמים, תלוי במורכבות המשימה.

חליפות החלל שבהן משתמשים האסטרונאוטים הן אינן אישיות- הן מודולריות- כלומר האסטרונאוטים מתאימים אותם לעצמם לפני כל משימה. יש בסך הכל 3 חליפות כאלו בתחנת החלל, ועוד 12 בלבד בכדור הארץ.

הליכת חלל מוגבלת ע”י מערכות תומכות החיים שבחליפות ל- 6 וחצי שעות בלבד.

החליפה שוקלת 160 ק”ג, אבל בשל חוסר הגרביטציה, אפשר לנוע איתה בקלילות. זה “כמו לרקוד בלט עם האצבעות”, הסביר אחד האסטרונאוטים.

בתוך חליפת החלל יש מיכל חמצן. בשונה מצלילה, האסטרונאוטים ממחזרים ונושמים מחדש את האוויר ע”י טיהור הפחמן הדו חמצני, ולכן המיכל שלהם הוא קטן.

והסוד השמור ביותר: האסטרונאוטים לובשים חיתול למבוגר מתחת לחליפה!

אסטרונאוט אסטרונאוט, אבל בסוף גם הוא בן אדם.

למי שמעוניין לצפות בשידור חי, בשבוע הבא החלק השני של המשימה.

לילה טוב.

Did you enjoy this article?

השארת תגובה